Zoom is je nieuwe clubhuis, sportclub en vergaderhok. Vijf tips voor beginners.
Gepubliceerd op 20 maart 2020

Bron: https://www.linkedin.com/pulse/zoom-je-nieuwe-clubhuis-sportclub-en-vergaderhok-vijf-iris-loos/?trackingId=cxfWHAUyP2f9nSsYDUW%2FDA%3D%3D

Dat thuis werken is misschien nog even wennen. Plotseling maken we massaal gebruik van Skype, Hangouts en vooral het platform Zoom. Zoom heeft de afgelopen maanden miljoenen gebruikers toegevoegd, aangezien hele organisaties tijdens de coronacrisis vanuit huis zijn gaan werken. Zoom is gratis voor meetings tot 40 minuten en er kunnen wel tot 100 personen tegelijk deelnemen.

Maar hoewel het gemakkelijk is om aan de slag te gaan met Zoom (downloaden en gaan) ken je misschien nog niet alle handige functies (waarvan vele begraven zijn in geavanceerde instellingenmenu's). Hier enkele tips om Zoom wat beter te leren kennen:

1. Net uit bed of tot laat liggen piekeren over de staat van wereld? Vink voordat je de meeting in gaat 'Touch up my looks' in Zoom's video-instellingenmenu aan. Het werkt in feite als een lens met zachte focus, voegt een lichte waas toe aan huidtinten en laat je er een stuk frisser uit zien.

2. Zorg dat je een paar minuten voor je meeting naar Zoom gaat en je scherm klaar zet. Het is altijd een goed idee om altijd even je audio te testen en een videovoorbeeld te bekijken voordat je deelneemt aan een meeting. Op die manier kun je vlekken op je shirt of brood tussen je tanden nog even aanpakken. En als je een schorre stem hebt na je Zoom party van gisteravond kan je even checken of je nog wel verstaanbaar bent.

3. Een van de leukste functies van Zoom zijn de virtuele achtergronden - in feite greenscreen technologie - voor saaie vergaderingen. Als je je net voor de vergadering realiseert dat je omgeven bent door stapels speelgoed en wasgoed, wanhoop niet en maak gewoon gebruik van de virtuele achtergrond van Zoom. Met deze functie kan je een stilstaand beeld of een video op de achtergrond gebruiken om te verbergen wat er daar werkelijk aan de hand is - dat wil zeggen, als je computer het aankan. (Je hebt wel een sterke processor of een echt groen scherm nodig hebt om deze technologie te laten werken.) 

4. Bureaubladmeldingen dempen, altijd een goed idee tijdens een meeting of wanneer je je scherm deelt, wat ook mogelijk is in Zoom. Windows 10 heeft een ingebouwde functie genaamd Focus Assist die dit doet. Mac-gebruikers kunnen een app gebruiken om het proces te automatiseren. Mijn favoriet als Mac gebruiker is Muzzle, die ook eenvoudig de ingebouwde modus 'niet storen' van macOS inschakelt wanneer je het delen van schermen start, zodat je het niet vergeet. (Bekijk de Muzzle-website voor hilarische voorbeelden van het soort huiveringwekkende teksten en meldingen van dating-apps waarvan je mogelijk niet wilt dat je collega's die zien.)

5. Een speech of een yoga-les geven zonder dat allerhande opmerkingen tussendoor komen? Als je wilt dat deelnemers standaard gedempt deelnemen aan een meeting, kan je dat mogelijk maken door deelnemers te dempen bij binnenkomst. Dit kan je direct aangeven bij je instellingen wanneer je de meeting gaat organiseren. En als je iemand vergeet te dempen, kan je dat alsnog doen door op 'deelnemers beheren' in de app te klikken en dan op het microfoon pictogram naast de persoon die je wilt dempen. Let op, om dit te kunnen doen moet je wel administrator of organisator van de meeting zijn. Als je voor deze optie kiest, worden deelnemers automatisch gedempt wanneer ze de meeting betreden. Handig als je een concert of feest geeft waarbij je wilt dat jouw muziek centraal staat.

Meer informatie: https://zapier.com/blog/zoom-tips/
Zoom downloaden:
https://chrome.google.com/webstore/detail/zoom/hmbjbjdpkobdjplfobhljndfdfdipjhg?hl=nl